• 18apr
      • Beseda s priamym účastníkom SNP
        • Beseda s priamym účastníkom SNP

          V pondelok 15. apríla 2024 sa naši prváci zúčastnili v Pezinskom kultúrnom centre premietania filmu Mlčanie, ktorý bol spojený s besedou s vojnovým veteránom a priamym účastníkom Slovenského národného povstania kpt. Vladimírom Strmeňom. Vďaka autentickému vyrozprávaniu životného príbehu tak mali naši žiaci možnosť dozvedieť sa viac o hrôzach vtedajšej doby. Je dôležité, aby si mladí ľudia aj cez mrazivé zážitky p. Strmeňa uvedomili, čo všetko museli predchádzajúce generácie zažiť a aká ťaživá bola ich vojnová skúsenosť.

          Pán Strmeň mladým ľuďom opakovane zdôraznil, aby milovali vlastnú krajinu a aby im život okolo nich nebol ľahostajný.

          Organizátorom podujatia boli Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov brigádneho generála Karola Pekníka, Múzeum SNP v Banskej Bystrici a mesto Pezinok.

    • 17apr
      • Veľtrh podnikateľských talentov - máme 3. miesto za výročnú správu
        • Veľtrh podnikateľských talentov - máme 3. miesto za výročnú správu

          Naša študentská firma Nishati sa 16. apríla zúčastnila v nákupnom centre Nivy Veľtrhu podnikateľských talentov, ktorý aj tento rok zorganizovala nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko.

          V kategórii Výročná správa získala naša študentská firma, ktorá pôsobí pod vedením p. uč. Ing. Ančicovej, bronzové 3. miesto, na ktoré môžu byť všetci hrdí. Účasť na veľtrhu je vždy príležitosťou na to, aby žiaci prezentovali výsledky svojej práce a preverili si svoje zručnosti v konkurenčnom prostredí.

          Veľtrh navštívila aj naša 2.A trieda, ktorá si mala možnosť pozrieť celé podujatie ešte predtým, ako si žiaci vyberú voliteľný predmet do 3. ročníka.

          Ide o celoslovenskú súťaž študentských firiem, ktoré pôsobia na školách v rámci predmetu aplikovaná ekonómia. Súťaž je súčasťou najväčšieho podnikateľského festivalu v Európe Gen-E. Študenti sa stretávajú so svojou konkurenciou a súťažia v niekoľkých kategóriách.

          Všetkým, ktorí sa pričinili o úspech našej študentskej firmy, blahoželáme a držíme im palce v jej ďalšej činnosti.

    • 16apr
      • Veľtrh cestovného ruchu Slovakiatour
        • Veľtrh cestovného ruchu Slovakiatour

          Naši žiaci z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu sa vo štvrtok 11. apríla 2024 zúčastnili Medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu Slovakiatour, ktorý bol doplnený veľtrhom gastronómie Danubius Gastro. Mali tak možnosť spoznať ponuku jednotlivých krajín, regiónov, miest a obcí, združení i cestovných kancelárií. Zistili viac o tom, kde sa môžu ubytovať, dobre najesť, príp. čo robiť na potulkách regiónmi.

    • 15apr
      • Prezentiáda - krajské kolo
        • Prezentiáda - krajské kolo

          Tri súťažné tímy z našej školy sa 10. apríla 2024 zúčastnili krajského kola na Súkromnom gymnáziu Mercury v Bratislave. 

          Najväčší úspech zaznamenal tím TRES, ktorý získal 2. miesto a postup do Grandfinále, ktoré sa uskutoční 11. mája 2024 na Masarykovej univerzite v Brne. Súťažiť budú zástupcovia zo všetkých krajov Čiech, Moravy a Slovenska. 

          Tímy z našej školy:

          • tím TRES (1.A) - Šimon Brtáň, Peter Košč, Matúš Krak 
          • tím MMD (1.B) - Miroslav Jokel, Martin Kolimár, Danyil Tymoshenko 
          • tím M&M (1.A) - Vladimír Mužík, Marcel Moravec

          Ďakujem všetkým tímom za výbornú reprezentáciu školy.

    • 14apr
      • Interaktívne workshopy
        • Interaktívne workshopy

          Aj v tomto školskom roku sme v rámci zážitkového učenia pripravili pre našich žiakov interaktívne workshopy v spolupráci s OZ Mladý podnikavec.

          Prváci sa zúčstnili workshopu, ktorý bol zameraný na finančnú gramotnosť, ktorú na našej škole rozvíjame neustále a je pre nás prioritou.

          Druháci absolvovali workshop zameraný na emócie v marketingu. Spoločne uvažovali o tom, prečo práve emócie sú silným marketingovým nástrojom a dozvedeli sa tak viac o ľudskej mysli.

          Tretiaci sa venovali digitálnej bezpečnosti. Technológie sú čoraz dokonalejšie, preto je dôležité, aby sa mladí ľudia dozvedeli viac o ochrane súkromia na internete a neustále sa v nej zlepšovali.

          Ďakujeme lektorom za množstvo užitočných informácií a vytvorenie príjemnej atmosféry.

    • 03apr
      • Matematický klokan 2024
        • Matematický klokan 2024

          V utorok 26. marca 2024 sa počas dvoch vyučovacích hodín rozhodlo 14 žiakov 1. - 3 ročníka zúčastniť medzinárodnej matematickej súťaže pre ZŠ a SŠ Matematický klokan. Mohli si tak overiť svoje vedomosti a zručnosti v matematike. Každoročne sa do tejto súťaže zapája viac ako šesť miliónov žiakov na svete. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o.

    • 02apr
      • Úspech našich žiakov na Festivale podnikavosti
        • Úspech našich žiakov na Festivale podnikavosti

          Na Festivale podnikavosti v rámci projektu Rozbehni sa sa predstavilo 5 vybraných stredoškolských biznis nápadov z Bratislavského kraja, ktoré úspešne absolvovali prvé kolo inkubačného programu Rozbiehátor.  

          Z našej školy bol vybraný nápad SOS sady do automatov, ktorý rozpracovali žiaci 2. A Richard Chomist, Richard Baňas a Tomáš Weinberger. V pripravenej prezentácii svojho biznis nápadu spracovali tímy okrem iného aj výsledky analýzy konkurencie, zákazníckeho prieskumu, biznis kalkulačku a demoslide. Po prezentáciách sa tímy presunuli k mentoringovým stolom, pri ktorých našu trojicu žiakov vyspovedali ostrieľaní podnikatelia z regiónu.

          Vďaka presvedčivému výkonu získali naši žiaci grant v hodnote 300 €. Pomôže im pokryť náklady v druhom kole Rozbiehátora, v ktorom vytvoria prototyp svojho nápadu, predajný web a online kampaň.  

          Okrem toho na podujatí odznela inšpiratívna prednáška Petra Komorníka, autora a spoluzakladateľa Slido. Podelil sa o 7 failov na svojej biznisovej ceste. Žiaci z publika (aj tím našej SOŠ podnikania a služieb v Pezinku) sa zapojili do obálkovej výzvy, v ktorej mali za úlohu zhodnotiť 5 €. Skupinky prišli s  kreatívnymi nápadmi a za 60 minút sa im podarilo multiplikovať svoj kapitál. Prebudili v sebe expresne podnikavého ducha.

    • 28mar
      • Ocenenie pre našu pani zástupkyňu
        • Ocenenie pre našu pani zástupkyňu

          Bratislavský samosprávny kraj odovzdal pri príležitosti dnešného Dňa učiteľov pedagogickým zamestnancom škôl a školských zariadení ocenenie za ich prácu. Výberová komisia vybrala spomedzi 48 nominovaných dvadsiatku pedagógov.

          Medzi ocenenými je aj naša pani zástupkyňa Ing. Dana Navarová, ktorá pôsobí na škole od jej založenia, a to ako učiteľka a opakovane aj ako zástupkyňa riaditeľky školy. Získala tak čestné uznanie za mimoriadny prínos v oblasti výchovy a vzdelávania. Pod jej pedagogickým vedením odborne a ľudsky vyrástli stovky žiakov.

          V mene všetkých zamestnancov, rodičov, žiakov i absolventov školy jej blahoželáme k oceneniu a prajeme ešte veľa síl do ďalšej práce.

          Zdroj foto: bratislavskykraj.sk

    • 27mar
      • Dvojnásobný úspech cvičnej firmy
        • Dvojnásobný úspech cvičnej firmy

          Naša cvičná firma Golden Gate, s. r. o., ktorá funguje pod vedením p. uč. Ing. Nemčekovej, reprezentovala našu školu na 13. kontraktačnom dni cvičných firiem v Šali. Za predmet svojho podnikania si zvolili realitnú kanceláriu.

          Firmy mali možnosť obchodovať a prezentovať svoj produkt i marketingové materiály, ktoré v rámci predmetu cvičná firma - praktikum vytvorili. Popri tom sme sa zapojili aj do sprievodných súťažných kategórií.

          V súťažnej kategórii "webová stránka cvičnej firmy" sme obsadili 2. miesto. Stránku CF vytvoril Sebastián Čižnár, pozrieť si ju môžete tu.

          V súťažnej kategórii "leták" sme získali 3. miesto. Jeho autorkou je Karolína Jakabovičová.

          Samozrejme, práca vo firme nie je len o individuálnych výstupoch - je to tímová spolupráca, preto pochvala a gratulácia patrí celému tímu cvičnej firmy 3.A.

          Aj vyššie uvedené úspechy sú znakom toho, že naša škola sa usiluje rozvíjať podnikateľské zručnosti a spájať teóriu s praxou vo viacerých predmetoch. Jedným z takýchto predmetov je práve cvičná firma - praktikum, ktorý si žiaci môžu zvoliť ako voliteľný predmet v 3. a 4. ročníku. 

          Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

    • 25mar
      • Výlet do Štrasburgu
        • Výlet do Štrasburgu

          Naša štvrtáčka Nina Hunčová sa pred pár dňami zúčastnila výletu do Štrasburgu, v rámci ktorého absolvovala aj prehliadku europarlamentu. Túto možnosť získala vďaka tomu, že sa zapojila do olympiády kritického myslenia. Slovenská debatná asociácia, ktorá súťaž organizuje, vyžrebovala spomedzi najúspešnejších riešiteľov školského kola dvoch žiakov zo Slovenska, ktorí získali túto výnimočnú 3-dňovú príležitosť a mohli tak spoznať, ako funguje jeden z najdôležitejších orgánov Európskej únie. Opäť sa ukázalo, že robiť niečo navyše, byť aktívny a zúčastňovať sa súťaží má zmysel.