• 01mar
    • 23feb
    • 16feb
    • 12feb
      • Študuj vodnú dopravu a cestovný ruch
        • Študuj vodnú dopravu a cestovný ruch

          V stredu 7. februára sa prváci a druháci z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu zúčastnili podujatia v bratislavskom prístave, ktorého cieľom bola propagácia štúdia odborov zameraných na vodnú dopravu a cestovný ruch. Podujatie zorganizovalo Ministerstvo dopravy SR. Žiaci si mali možnosť pozrieť prácu na troch osobných lodiach v profesiách ako lodník, kvalifikovaný lodník, kormidelník, lodný strojník, lodný kapitán, plavebný inšpektor, ale aj prácu palubného personálu. Zároveň sa zúčastnili prezentácie odborov vysokých škôl zameraných na cestovný ruch. Viac fotografií nájdete vo fotoalbume.

    • 09feb
      • Lyžiarsky výcvik 2024
        • Lyžiarsky výcvik 2024

          Počas minulého týždňa si prihlásení prváci a tretiaci užili lyžiarsky výcvik. Strávili tak veľa času na svahu, ale rovnako utužili vzájomné vzťahy a zažili zábavné i poučné aktivity. Aj v tomto školskom roku bol tak lyžiarsky príležitosťou zažiť v strede rozbehnutého školského roka príjemné chvíle plné športu a zábavy v priateľskej atmosfére. Viac fotografií nájdete v našom fotoalbume.

    • 08feb
      • Podporte nás 2 % dane z príjmov
        • Podporte nás 2 % dane z príjmov

          Každoročne sa usilujeme osloviť rodičov, zamestnancov i verejnosť s prosbou o podporu aktivít, ktoré robíme pre našich žiakov. Práve príjmy z 2 % z dane nám umožňujú podporovať školské i mimoškolské aktivity žiakov a zveľaďovať prostredie, v ktorom trávia veľkú časť svojej mladosti. Budeme preto radi, ak zvážite podporu Rodičovského združenia pri OAPK. Vopred Vám v mene celej OAPK rodiny ďakujeme. O tom, ako na to, sa dozviete v sekcii 2 % z dane z príjmov.

    • 05feb
      • Rozhovor s riaditeľkou školy: Od septembra budeme súčasťou novej Spojenej školy
        • Rozhovor s riaditeľkou školy: Od septembra budeme súčasťou novej Spojenej školy

          Od začiatku nadchádzajúceho školského roka 2024/2025 vznikne v Pezinku na základe rozhodnutia zriaďovateľa, Bratislavského samosprávneho kraja, nová Spojená škola. Dôjde k tomu spojením Obchodnej akadémie v Pezinku a Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Pezinku. O tom, čo táto zmena prinesie, sme sa rozprávali so súčasnou riaditeľkou oboch škôl Ing. Natáliou Krejčiovou.

          Prečo od septembra dôjde k spojeniu škôl? Kto túto zmenu inicioval?  

          Každý zriaďovateľ chce budovať efektívnu sieť škôl s ohľadom na trh práce a efektivitu ich fungovania. Je prirodzené, že školy sa spájajú, máme ich na Slovensku niekoľko desiatok. Túto zmenu v rámci optimalizácie siete škôl inicioval Bratislavský samosprávny kraj. V Pezinku tak bude stredné odborné školstvo sústredené pod strechou jednej školy, ktorá bude mať dve organizačné zložky. Tie budú naďalej pokračovať vo svojom doterajšom zameraní.  

          Vieme, že od roku 2019 pôsobíte ako riaditeľka oboch škôl. Pokúste sa nám opísať aspoň niektoré komplikácie, ktoré prinieslo takéto riadenie dvoch škôl naraz.  

          Riadiť dve školy je skutočne veľmi náročné. Mnohé činnosti vykonávam duplicitne. Každá škola hospodári s vlastným rozpočtom, riadim dva pracovné tímy, mávam dvojité porady, na oboch školách administratívne vypisujeme veľké množstvo dokumentácie. Tých duplicít je naozaj veľmi veľa. Po spojení škôl preto dôjde k zefektívneniu týchto procesov, čo možno vnímať ako pozitívum do vnútra školy.  

          Aké praktické zmeny toto spojenie prinesie?  

          Spojená škola prinesie efektívnejšie riadenie a hospodárenie školy. Po spojení bude mať viac žiakov, a to prinesie nové možnosti zriaďovateľa, ale aj školy zapájať sa do projektov a výziev. Budeme tak môcť využiť finančné prostriedky, ktorých čerpanie na zveľaďovanie a vybavenie budov/areálov škôl, znižovanie energetickej náročnosti prevádzok, vytváranie partnerstiev a pod. je niekedy limitované minimálnym počtom žiakov.  

          Pozrime sa na túto zmenu z pohľadu žiaka. Čo sa zmení v jeho každodennom fungovaní?  

          Žiak túto zmenu v praktickom fungovaní takmer nepocíti. Naďalej bude študovať rovnaký odbor v prostredí, ktoré už pozná. Obe školy budú fungovať ako organizačné zložky spojenej školy, čiže žiaci zaradení na Obchodnú akadémiu naďalej budú jej súčasťou a rovnako žiaci SOŠ podnikania a služieb budú navštevovať túto školu.  

          Bude škola meniť svoje sídlo? Dôjde k sťahovaniu do inej budovy?  

          Nie, škola sa v budúcom školskom roku nebude sťahovať. Obchodná akadémia ako organizačná zložka novej Spojenej školy bude mať naďalej vyučovanie na Myslenickej 1. SOŠ podnikania a služieb bude mať teoretické vyučovanie tiež na Myslenickej ulici a praktické vyučovanie na Komenského ulici. Takto to funguje aj v súčasnosti. V dochádzaní do školy sa teda nič nezmení.  

          Ako táto zmena ovplyvní zloženie pedagogických i nepedagogických zamestnancov?  

          Všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci sa automaticky stanú zamestnancami Spojenej školy so zaradením do organizačnej zložky, na ktorej pôsobili aj doteraz. Na základe rozhovorov s nimi neočakávam ich veľkú fluktuáciu. Ak nastanú nejaké zmeny, tak budú spôsobené len bežnými okolnosťami ako v každom školskom roku (napr. odchod do dôchodku, posilnenie tímu učiteľov v dôsledku vyššieho počtu žiakov a pod.).  

          Čo by mali o tomto spojení škôl vedieť budúci uchádzači o štúdium, ktorí končia základnú školu?  

          Najdôležitejšie je asi povedať, že naši budúci žiaci sa tejto zmeny nemusia vôbec obávať. Prinesie viacero pozitív. Neustále sa snažíme napredovať a vytvárať pre žiakov priateľské a bezpečné prostredie. Bude tomu tak aj naďalej. Pre budúcich prvákov sme od tohto školského roka umožnili zúčastniť sa na Obchodnej akadémii aj prípravného kurzu na prijímacie skúšky zo slovenčiny a z matematiky, aby sme im uľahčili proces prípravy a zmiernili stres, ktorý niekedy žiaci majú z nového prostredia a novej etapy života.  

          Prinesie toto spojenie škôl zrušenie nejakých študijných/učebných odborov, príp. zavedú sa nové?  

          Už v tejto chvíli sú schválené kritériá prijatia do 1. ročníka v školskom roku 2024/2025, ktoré nájdu záujemcovia o štúdium na webe oboch škôl. Aktuálne sa sústreďujeme na zvyšovanie kvality odborov, ktoré už na školách máme. Jedna zo zmien, ktorá nastane, bude zmena názvu študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu. Nový názov bude služby v cestovnom ruchu. Túto zmenu neiniciovala škola, ale vyplýva z Vyhlášky 287/2022 Z. z. Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky z 11. augusta 2022 o sústave odborov vzdelávania pre stredné školy a o vecnej pôsobnosti k odborom vzdelávania. Od septembra 2024 tiež otvoríme na SOŠ podnikania a služieb učebný odbor pekár.  

          Ste rodič uchádzača o štúdium alebo samotný žiak? Máte nejaké otázky v súvislosti so spájaním oboch škôl? Napíšte nám na sekretariat@oapk.sk alebo info@soskompk.sk a my vám na ne radi odpovieme.

          Foto: archív OAPK, BSK

          Spracoval: Mgr. Martin Anderko

    • 02feb
        • Hokejový zápas

          Vo štvrtok 1. februára sa viaceré naše triedy zúčastnili hokejového zápasu Tipos SHL medzi Modrými krídlami Slovan a slovenskou reprezentáciou do 18 rokov. Naši žiaci tak mohli opäť stráviť čas spolu mimo školy a zažiť i vytvoriť tú pravú hokejovú atmosféru.

    • 01feb
        • Olympiáda zo SJL - krajské kolo

          Po úspešnom školskom kole sa dnes Nina Hunčová (4.A) a Šimon Brtáň (1.A) zúčastnili krajského kola v olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry, v ktorej sa stretlo niekoľko desiatok žiakov. Súťaž sa konala v CVČ Klokan v Bratislave - Dúbravke. Prešli písomným testom, transformáciou textu na iný žáner a Nina vo svojej kategórii A sa zúčastnila aj ústnej časti, v rámci ktorej predniesla agitačný prejav. A hoci dnes nepostúpili do celoslovenského kola, získali ďalšiu cennú skúsenosť. Obom ďakujeme za reprezentáciu školy a držíme palce v ďalšom štúdiu.

    • 25jan