• Pani riaditeľka Krejčiová: Chystáme zmeny v obsahu učiva, pribudne odborný predmet v angličtine (rozhovor)
      • Pani riaditeľka Krejčiová: Chystáme zmeny v obsahu učiva, pribudne odborný predmet v angličtine (rozhovor)

      • 21.11.2021 19:00
      • S novým školským rokom sa udeje veľa zmien a uskutoční sa mnoho projektov a udalostí. Preto sme oslovili našu pani riaditeľku Ing. Natáliu Krejčiovú. Prezradí nám niečo viac o jej plánoch na tento školský rok. Dozvieme sa, ako do jej práce zasiahla pandémia koronavírusu a v neposlednom rade sa zameriame na tému, ktorá bude zaujímať najmä našich najmladších žiakov - lyžiarsky výcvik a iné neuskutočnené podujatia.

      • Máme za sebou náročný školský rok pre žiakov, učiteľov i rodičov. Pani riaditeľka, skúsme začať pozitívne. Prečo ste si vybrali práve toto povolanie?

        Som rada, že ste začali touto otázkou. Povolanie učiteľky som si na začiatku svojho profesijného smerovania nevybrala. Nejako ma k tomuto povolaniu život zaviedol a v konečnom rozhodnutí zúčastniť sa výberového konania na pozíciu riaditeľky školy ma podporili hlavne moji dlhoroční kolegovia, rodina a priatelia. Keď som bola malá, v rodine mi vždy všetci hovorili, že bude zo mňa učiteľka. Neviem dodnes prečo, ale som veľmi rada, že to tak je.

        Najskôr som vyštudovala Obchodnú fakultu Ekonomickej Univerzity v Bratislave, po vyštudovaní ktorej som v praxi pracovala ako ekonómka. Ale už počas vysokej školy som externe učila na Obchodnej akadémii v Pezinku odborné ekonomické predmety – ekonomiku, účtovníctvo a marketing. Po skončení materskej dovolenky som opätovne dostala možnosť od vtedajšieho vedenia školy učiť na Obchodnej akadémii. Následne som na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej Univerzity v Bratislave úspešne absolvovala doplňujúce pedagogické štúdium zamerané na odborné ekonomické predmety. A tak učím.

         

        Čo máte najradšej na tejto práci? Čo vám dáva?

        Je pre mňa veľmi rôznorodá. Máte v nej stále nejakú zmenu. Žiaden školský rok nie je rovnaký. Ak sa učí ten istý predmet, každý rok je s inou skupinou. Vždy nejakí žiaci odchádzajú, iní prichádzajú. A v oblasti ekonómie sa dá vzdelávať celý život. Najviac mám však rada komunikáciu s ľuďmi a možnosť tvoriť. Pri práci s mladými ľuďmi sa cítim byť stále mladá.

         

        Poďme teraz k vašej funkcii riaditeľky. S akými očakávaniami ste do tejto pozície vstupovali?

        Vnímala som to ako osobnú a profesijnú výzvu - ísť určitým smerom, rozvíjať svoje schopnosti a napĺňať svoje myšlienky, ktoré som mala v pozícii učiteľky.

         

        Čo je podľa vás to, čo nás odlišuje od škôl s podobným zameraním?

        Škola rodinného typu, čo umožňuje budovať silnejšie vzťahy medzi členmi. Umožňuje mi to poznať „môj tím“ učiteľov, žiakov poznať osobne, po mene. Napríklad sa mi podarilo pri riaditeľni vytvoriť oddychovú zónu z tulivakov pre žiakov. Stretávame sa tam cez prestávky, porozprávame sa, aký sme mali víkend alebo ako prebieha dnešný deň, čo ich teší, s čím majú problém. Snažíme sa žiakom vytvárať príjemné prostredie, prostredie, v ktorom sa cítia bezpečne a myslím si, že v takomto prostredí sa dokážu naučiť viac. Snažíme sa žiakom pomôcť vykročiť správne do života.

        Ako do vašej práce zasiahla pandémia koronavírusu? Mali ste viac organizačných starostí? Čo všetko ste museli riešiť?

        Pandémia prišla zo dňa na deň. Nemali sme čas. Učitelia neboli vôbec pripravení na online výučbu, nemali techniku ani znalosti. Podobne to bolo s vami žiakmi. Ale učitelia (aj tí odporcovia modernej techniky a nepriatelia sociálnych sietí) si našli cestu, začali používať rôzne komunikačné kanály – Messenger, Whatsapp, Viber, Edupage, potom ZOOM. Nakoniec sme veľmi efektívne prešli do online prostredia. Nepodarilo sa nám úplne prinútiť vás používať kamery, čo je obrovská škoda, ale zvládli sme to z môjho pohľadu výborne. Ja som zatiaľ so zamestnancami školy zabezpečila všetkým učiteľom nové notebooky, vybavenie do dvoch počítačových učební, do tried aj prevádzkových miestností, novú wifi sieť, výsadbu stromov, okolo ktorých každý deň prechádzate... A hlavne – obdobie pandémie prinieslo veľa byrokracie a stále to pretrváva. Musíme evidovať a hlásiť každú informáciu o pozitívnych žiakoch, stave v triedach, prevzatí a používaní testov atď.

        Bohužiaľ, minulý rok sa kvôli opatreniam nepodarilo zorganizovať viacero podujatí. Medzi ne patria aj imatrikulácie či lyžiarsky výcvik. Žiakov bude iste zaujímať, či budú tento školský rok náhradné termíny niektorých podujatí.

        Jasné, že ich chceme nahradiť, veď to sú akcie, na ktoré sa tešia aj učitelia! Situácia je stále taká, že hromadné podujatia sa nemôžu konať, tak hľadáme s učiteľmi a vašimi zástupcami náhradné riešenia. 

         

        Aké sú vaše konkrétne plány na tento školský rok? Chceli ste sa zapojiť do nejakých projektov, súťaží? Chystáte niečo nové?

        Plány mám stále veľké, hlavne aby nám zdravie slúžilo. Áno, so žiakmi spolupracujeme na tradičných projektoch a každoročne prichádzame s niečím novým. Neustále sa prispôsobujeme pandemickej situácii. Zapájame sa aj do projektov, v ktorých sa dajú získať finančné prostriedky na vybavenie školy, chceli by sme viac takých oddychových zón pre vás na chodbách. Čo sa týka vás študentov, je to v kompetencii jednotlivých učiteľov a v priebehu roka sa o nich dozviete.

         

        Je tu niečo, čo by ste chceli na našej škole zaviesť/vymyslieť z dlhodobého hľadiska?

        Určite áno a veľa. Sú to veci, ktoré sa týkajú vzdelávacieho procesu, napríklad chystáme zmeny v obsahu učiva, aby sme ho prispôsobili aktuálnym požiadavkám trhu práce. Chceme zaviesť jeden odborný predmet vyučovaný v cudzom jazyku.

         

        Skúsme sa teraz zamyslieť nad budúcnosťou. Ako vidíte našu školu v roku 2024?

        V mojich predstavách je rok 2024 krásny a úspešný rok, bez rúšok, plný zdravia a veľkých plánov, ktoré sa dajú aj zrealizovať. :)

        Pani riaditeľke v mene žiakov ďakuje za rozhovor Nina Hunčová (2.A).

         


        Profil pani riaditeľky

        Pani riaditeľka Ing. Natália Krejčiová vyštudovala Obchodnú fakultu na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Po skončení vysokej školy pracovala ako ekonómka a komplexne viedla podvojné a jednoduché účtovníctvo. Ale už počas vysokej školy externe učila na Obchodnej akadémii v Pezinku odborné ekonomické predmety. Pred funkciou riaditeľky, v ktorej pôsobí od júla 2019, učila 16 rokov, no v učení stále pokračuje aj popri riadení školy.


        Foto a tvorba rozhovoru: Nina Hunčová (2.A)

        Ilustračné foto: freepik.com

        Redakčná úprava: Mgr. Martin Anderko

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 49838