• Naši a úspešní #1 (Karin Gilanová): Od hry s vlasmi po prácu, ktorá je záľubou - aj to je braiding
      • Naši a úspešní #1 (Karin Gilanová): Od hry s vlasmi po prácu, ktorá je záľubou - aj to je braiding

      • 17.03.2022 16:46
      • Karin Gilanová (4.B) sa venuje braidingu, čo je česanie vlasov do dlhodobých účesov. Nato, aby ste sa braidingu venovali a zarábali, nepotrebujete školenie, no vyškolení braideri odvedú lepšiu prácu a môžu si pýtať aj viac peňazí. V roku 2021 sa braiding stal svetovým trendom. Je veľmi žiadaný a predpokladá sa, že v roku 2022 jeho popularita porastie.
      •  

        Karin, skús nám na úvod priblížiť, čo vlastne robíš.

        Už vyše roka sa venujem braidingu, čo znamená, že robím rôzne trvácne účesy pre obe pohlavia od výmyslu sveta.

         

        Čo ťa motivovalo k tomu vyskúšať to?

        Od malička som sa rada hrala s vlasmi. Už ako 4-ročná som si sama spravila nový účes, ostrihala som sa a následne som musela ísť na ježka. Ako som rástla, česala som si rôzne bábiky, kamošky či malé dievčatká.

         

        Prečo si sa rozhodla práve pre túto "prácu"?

        Braiding nie je práca. Je to moje hobby, ktoré ma napĺňa a viem si tým privyrobiť nejaké vreckové, pretože ľudom sa páči to, čo robím.

         

        Potrebuješ mať nejaký kurz, aby si to mohla robiť?  

        Ak si šikovný a vyznáš sa v tom, nepotrebuješ na to žiadny kurz. Pravdou však je, že bežne sa nedostaneš k takým potrebným informáciám, aby si to dokonale ovládal. Preto je lepšie absolvovať aspoň nejaký základný kurz, aby človek získal základné vedomosti a aby neublížil zákazníkom.

        Aké kurzy si už absolvovala?  

        Momentálne mám dva certifikáty: "Boxerské copy s copami" a "Dredy". Aktuálne si robím ďalší certifikát na "afro copíky", neskôr plánujem aj barberstvo a ešte minimálne jeden kurz. Aj keď patrím medzi medzi TOP 10 braiderov na Slovensku a v Česku, vedomostí nie je nikdy dosť a stále sa objavuje niečo nové. To ma učí aj moja spolupráca s braiderkou, ktorá patrí medzi TOP 25 braiderov z celého sveta.

         

        Ako dlho sa už tomu venuješ?  

        Odmala pletiem rôzne účesy, oficiálne s certifikátom som však začala pliesť pred niečo vyše rokom. Teraz som v maturitnom ročníku na Obchodnej akadémii v Pezinku a študujem manažment regionálneho cestovného ruchu. Preto sa venujem braidingu pomenej, čiže cez víkendy a prázdniny, aby som zvládala školu.

        Je to zaujímavá práca?

        Áno, aj veľmi obdivuhodná, ale nie je to pre každého.

         

        Odporučila by si to skúsiť aj iným svojím rovesníkom?

        Úprimne nie. Ako som už hovorila, nie je to pre každého. Už len z hľadiska trpezlivosti a šikovnosti. Človeka to musí v prvom rade baviť, inak to nemá zmysel a môže to rovno zabaliť. Je s tým veľmi veľa práce - od 40 minút po 24 hodín.

        Ako na to reaguje tvoje blízke okolie, napr. rodičia/kamaráti?

        Rodina aj kamaráti ma maximálne podporujú. Rodina veľakrát aj zákazníkov pohostí, a to či už kávou, zákuskom alebo obedom. :)

         

        Aké máš plány do budúcna v tomto smere? Chceš sa tomu venovať aj naďalej?

        Áno, určite sa tomu plánujem venovať naďalej. Veľmi ma to baví a chcem sa rozvíjať čo najviac. Momentálne pracujem na salóniku. Verím, že ho v najbližších mesiacoch budem môcť ukázať zákazníkom a pracovať v ňom.

         

        Rozhovor pripravila: Silvia Tománková (4.B)

        Foto: Karin Gilanová (4.B)

        Redakčná úprava: Mgr. Martin Anderko

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 50308