• Charakteristika odboru

        • Absolvent študijného odboru služby v cestovnom ruchu je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník s odborným profilom a všeobecným vzdelaním, pripravený na výkon povolaní v oblasti cestovného ruchu, hotelierstva a gastronómie.

          Absolvent je schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov, samostatne podnikať.

          Absolvent je schopný samostatne zvládnuť pracovné činnosti v ubytovacích zariadeniach a gastronomických prevádzkach, vykonávať ekonomické činnosti spojené so získaním a spracovaním informácií v oblasti poskytovania služieb, zásobovania a odbytu, personalistiky, vo vedení administratívy, účtovníctva a rozvojových programov hotelierstva. Vie využiť výsledky prieskumu trhu a regionálnych špecifík. Ovláda a využíva nové informačno-komunikačné technológie. Ovláda základy administratívy a korešpondencie a účtovnej evidencie. Dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu pri realizácii podnikateľských zámerov.

          Absolvent má znalosť o organizačnej štruktúre, úlohách a právnej forme jednotlivých podnikov a prevádzok.

          Povolania, ktoré môže absolvent vykonávať:

          • manažér rekreačného strediska, pracovník cestovnej kancelárie/cestovnej agentúry, pracovník turistického centra, regionálny sprievodca, animátor cestovného ruchu, delegát cestovnej kancelárie v ubytovacích a stravovacích zariadeniach, pracovník v eventových agentúrach, cateringových spoločnostiach, v turistických informačných centrách, kultúrno-historických objektoch, osvetových zariadeniach, v dopravných spoločnostiach, v spoločnostiach a združeniach pôsobiacich v lyžiarskych strediskách, v obecných, mestských, krajských úradoch, v združeniach cestovného ruchu, v kongresových, veľtržných centrách, v aquaparkoch, kúpeľoch a v strediskách cestovného ruchu a športu.

          Učebný plán

          Učebný plán odboru 6324 M služby v cestovnom ruchu