• 19dec
      • Vločka nádeje - charitatívna akcia
        • Vločka nádeje - charitatívna akcia

          Každoročne sa v období pred Vianocami koná na našej škole charitatívna akcia Vločka nádeje, ktorú organizujú tretiaci v spolupráci so školským parlamentom. Ich úlohou je pripraviť vianočné sladké pečivo, medovníky, chutný vianočný punč či iné remeselné drobné výrobky, ktoré si môžu kúpiť všetci žiaci i zamestnanci školy. Celý výťažok z predaja putuje vždy konkrétnemu človeku alebo rodine, ktorá to potrebuje.

          Tento rok sme sa rozhodli cez organizáciu Dobrý anjel podporiť 19-ročného Kamila z okolia Pezinka, ktorý trpí ťažkým ochorením. Je rovesníkom našich žiakov a jeho život nie je ľahký. Rehabilitácie, liečba i terapie stoja veľa peňazí. Vďaka dobrým ľuďom v našej škole môžeme Kamila podporiť sumou 535 eur. Sme radi, že sme aj touto akciou mohli aspoň trochu pomôcť v neľahkej životnej situácii konkrétnej rodine. Organizátrom i Vám všetkým, ktorí ste sa rozhodli prispieť, ďakujeme.

          Tento rok sme sa rozhodli cez organizáciu Dobrý anjel podporiť 19-ročného Kamila z okolia Pezinka, ktorý trpí ťažkým ochorením. Je rovesníkom našich žiakov a jeho život nie je ľahký. Rehabilitácie, liečba i terapie stoja veľa peňazí. Vďaka dobrým ľuďom v našej škole môžeme Kamila podporiť sumou 535 eur. Sme radi, že sme aj touto akciou mohli aspoň trochu pomôcť v neľahkej životnej situácii konkrétnej rodine. Organizátrom i Vám všetkým, ktorí ste sa rozhodli prispieť, ďakujeme.

    • 18dec
        • Triedne výlety - vianočné trhy

          Obdobie Vianoc má byť príležitosťou spomaliť a byť viac spolu. Preto sa v uplynulých dňoch všetky triedy vybrali na vianočné trhy, na ktorých mohli nakúpiť vianočné darčeky pre svojich blízkych, prejsť sa historickým centrom mesta a stráviť tak spoločný čas s triedou. 

          Viaceré triedy (1.A, 2.A, 3.A a 3.B) navštívili trhy v Bratislave. Trieda 4.A zavítala na trhy v Trnave a triedy 1.B a 4.B strávili spoločný čas vo Viedni. Na dvojdňový výlet sa zas vybrala 2.B, ktorá navštívila Prahu.

    • 16dec
    • 14dec
        • Olympiáda kritického myslenia - školské kolo

          V utorok 12. 12. 2023 sa naši žiaci zapojili do online školského kola Olympiády kritického myslenia, ktorá preverila ich mediálnu gramotnosť, schopnosť vyhľadávať informácie, prácu s dátami, ale aj čitateľskú gramotnosť a argumentačné schopnosti.​​​​​​​

          Online test trval 60 minút, počas ktorého bolo potrebné overiť pravosť rôznych fotografií, pozrieť si video a posúdiť, či je alebo nie je skutočné, sledovať pozadie a financovanie médií, argumentovať a dokazovať niektoré tvrdenia či posudzovať vizuálne spracovanie dát. Výsledky školského kola a mená úspešných riešiteľov sa dozvieme o niekoľko týždňov.

    • 12dec
        • Cvičná firma získala za slogan a logo 2. miesto

          Cvičná firma Golden Gate, s. r. o., ktorá simuluje činnosť realitnej kancelárie, sa umiestnila na krásnom 2. mieste, ktoré získala za logo a slogan. Autorkou loga je Sára Baraniaková (3.A) a slogan navrhol Samuel Stanko (3.A). Všetci zamestnanci cvičnej firmy prispeli v rámci brainstormingu ku konečnej podobe, ktorá bola prezentovaná.

          Na MUB-LINE veľtrhu cvičných firiem v Prahe súťažilo 65 cvičných firiem zo Slovenska i z Česka. V roku 2023 sa konal už 5. ročník, ktorý usporiadali Metropolitní univerzita Praha a Metropolitní univerzitní banka. Veľtrh prebiehal v dvoch častiach a súťažilo sa v siedmich kategóriách. Naši tretiaci sa zapojili do súťažných kategórií „Najlepšie logo a slogan“ a „Najlepší vianočný leták“. Na prezenčnú časť, ktorá sa konala 8. decembra 2023 v priestoroch Metropolitnej univerzity, sme vycestovali do Prahy.

          Gratulujeme a ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu. Veríme, že tento úspech bude tretiakov motivovať k ďalšej práci v cvičnej firme a k reprezentácii našej školy.

    • 10dec
        • Vianočná zbierka "Koľko lásky...?"

          Na Vianoce nikto nechce byť sám a každého poteší, keď na neho niekto myslí alebo ho obdaruje niečím malým. Rozhodli sme sa preto zapojiť do zbierky "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok", aby sme aj my dopriali niekomu radosť. Spolu sme odovzdali 53 krabíc plných lásky.​​​​​​​

          Už 6. rok na prelome novembra a decembra prebieha na Slovensku táto vianočná výzva. Naplnené krabičky - (darčeky) potom poputujú seniorom po celom Slovensku. Pre niektorých je to často jediný darček, ktorý na Vianoce dostanú. Každá z nich obsahuje niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a niečo zo srdca. Veríme, že tieto darčeky od našich žiakov i učiteľov potešia seniorov v regióne.

    • 09dec
        • Päťdesiatka našich žiakov získala základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          V utorok 21. a 28. novembra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre viac ako 50 našich žiakov z radov druhákov a tretiakov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

           

          🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

          Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75 € priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

           

          ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

          Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 32 %.

          😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

          Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 7,6 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

          • "Bolo to veľmi zaujímavé a obohacujúce do života."
          • "Zažili sme veľmi inšpiratívne a náučné podujatie."
          • "Všetky kroky, ktoré sme sa naučili, nás dokážu priviesť k úspechu v podnikaní."
          • "Naučila som sa, ktorým nápadom sa ako začiatočník v podnikaní mám vyhnúť."
          • "Otvorilo nám to dvere do sveta biznisu."

          ➡️ Ďalšie kroky 

          Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

          Viac o projekte nájdete na webe http://www.rozbehnisa.sk

    • 08dec
        • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem

          Naši žiaci z odboru obchodná akadémia z 2.B a 3.A navštívili Medzinárodný veľtrh cvičných firiem v Bratislave, ktorý sa konal v priestoroch Slovak Business Agency. 

          Veľtrh každoročne organizuje Slovenské centrum cvičných firiem pri Štátnom inštitúte odborného vzdelávania.  Naši žiaci mali možnosť navštíviť expozície cvičných firiem zo Slovenska, ale i zo zahraničia, oboznámili sa s ich ponukou, videli výstupy pre sprievodné súťaže a získali inšpiráciu i kontakty pre našu rozbiehajúcu sa cvičnú firmu.

    • 06dec
        • Mikuláš u nás v škole

          Každoročne je 6. december aj na našej škole príležitosťou osláviť sviatok Mikuláša, stráviť v príjemnej atmosfére celý deň a navzájom sa vždy obdarovať nejakou sladkou drobnosťou. Tento rok si oslavy Mikuláša pre nás pripravili žiaci 4.B triedy. Za sponzorský dar v mene všetkých žiakov ďakujeme mamine Tamary Burikovej (1.B), ktorá zabezpečila Horalky pre celú školu.

    • 04dec
        • Dobrovoľníctvo našej žiačky

          Vždy nás teší, ak sa naši žiaci vo svojom voľnom čase venujú zmysluplným aktivitám. Medzi také patrí aj dobrovoľníctvo, ktorému sa venuje Paulínka Dobrotková z 2.A.​​​​​​​

          Dobrovoľnícka činnosť na Kúria Grünfeld - Grinavský majer, na ktorej sa podieľa aj naša žiačka, bola nominovaná v rámci Bratislavského dobrovoľníckeho centra v projekte Srdce na dlani v kategórii Dobrovoľnícky projekt za rok 2023 v Bratislavskom kraji. Aj takéto aktivity rozvíjajú našich žiakov a ponúkajú im možnosť nadobudnúť cenné zručnosti, ktoré sa im určite zídu.