• Staroveká tragédia i hra zo súčasnosti – aj tieto predstavenia sme si pozreli v SND
      • Staroveká tragédia i hra zo súčasnosti – aj tieto predstavenia sme si pozreli v SND

      • 21.12.2022 17:45
      • Pred niekoľkými dňami sa naši žiaci rozhodli stráviť predvianočné zimné večery v Slovenskom národnom divadle.
      •  

        V sobotu 10. decembra sa 14 prváčok a prvákov zúčastnilo predstavenia Antigona od Sofokla, ktoré zažilo svoju derniéru a patrí medzi povinné čítanie stredoškolákov. Táto tragédia aj napriek časovému odstupu má čo povedať aj človeku 21. storočia. Hoci moderné spracovanie tejto starovekej hry je prijímané divákmi rôzne, dôležité je zdôrazniť, že pre mladého diváka je atraktívne. Nepochybne k tomu prispieva aj scénická hudba a herecké obsadenie. Treba podotknúť, že Katarzia a Pjoni získali cenu Dosky 2018 v kategórii Najlepšia scénická hudba.

        Viacero Sofoklových myšlienok by v nás malo rezonovať aj dnes. Nezabúdajme, že "Ak štát si niekto prisvojí, je po štáte." Dôležité je tiež spomenúť, že "...iba rozvážni ľudia vedia byť šťastní. Kto používa veľké slová, čo má z toho? Drží ho vlastná pýcha v područí, veľkému trestu neunikne a konať s rozvahou až na staré kolená sa naučí."

        O pár dní neskôr sa 9 tretiačok a tretiakov zúčastnilo predstavenia s názvom "24". Je to už niekoľko mesiacov, počas ktorých sme konfrontovaní s vojnou na Ukrajine. Do akej miery sa nás to dotýka? Vnímame, čo to robí s naším prežívaním či prežívaním našich blízkych? Tieto, ale aj mnoho ďalších otázok sa vynára po pozretí tejto divadelnej hry. V predstavení vystupujú herci sami za seba, sú autentickí a časť textov si dokonca napísali sami. K uvedenej hre SND uvádza: "Inscenácia 24 je o nás, o hodnotách, ktoré chceme brániť, o nádeji, ktorú sa snažíme nájsť. O solidarite a ľudskosti. V inscenácii zažijete spoveď hercov, stand-up aj priame oslovenie divákov od hercov..."

        Veríme, že viaceré divadelné predstavenia spolu so žiakmi navštívime aj v ďalších mesiacoch. Môžeme tak stráviť príjemný večer v kultúrnom prostredí, ktoré dýcha umením. Zároveň nás myšlienky privádzajú k uvažovaniu o svete i nás samotných. Pridáte sa? :)


        Text a foto: Mgr. Martin Anderko

        Zdroj: snd.sk a zlatyfond.sme.sk (Sofokles: Antigona - preložil Ľubomír Feldek)

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 50441