• 18nov
    • 17nov
    • 11nov
        • Festival Jeden svet

          Naši druháci sa v tomto týždni na hodinách občianskej náuky zúčastnili online formou 24. ročníka festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý organizuje OZ Človek v ohrození. Je zameraný na ľudskoprávne a globálne témy súčasnosti.

          Naši žiaci si pozreli film O BARIPEN (Hrdosť) - životopisný film o osude prvej rómskej autorky Eleny Lackovej. Vďaka spisovateľkiným autentickým hlasovým nahrávkam a zachovaným archívnym záberom sa žiaci ponorili do jej spomienok na dobu holokaustu i komunistickej diktatúry v kontexte divadelnej hry Horiaci cigánsky tábor. Film priblížil okolnosti jej detstva a dospievania v osade, prvé literárne úspechy a snahu kombinovať osobný a profesijný život. O svojich spomienkach hovorí aj jej pravnučka Alžbeta Ferencová, ktorá pôsobí ako herečka a speváčka pod menom ZEA.

          Celý film si môžete pozrieť tu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/20019#2

    • 06nov
        • Divadelné predstavenie v angličtine

          V piatok 3. 11. 2023 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili anglickej divadelnej inscenácie v podaní hercov Divadelného centra v Martine. 

          Inscenácia - koncipovaná ako učebná pomôcka - bola určená pre začiatočníkov aj pokročilých v anglickom jazyku. Pri príprave scenára autori spolupracovali s pedagógmi anglického jazyka tak, aby dokázali naplno využiť obsah školských osnov a pre žiakov pripravili zrozumiteľný a príjemný divadelný zážitok. Inscenácia maximálne využívala slovnú zásobu a frázy, s ktorými sa študenti môžu stretnúť v reálnom živote.

    • 26okt
        • Halloween v škole

          V stredu 25. októbra 2023 zorganizoval Školský parlament Halloween v škole. Každý, kto mal záujem zapojiť sa, mohol prísť v nejakej zaujímavej maske. Zo všetkých ročníkov sa do akcie najviac zapojili prváci, ktorí aj takto ukázali, že sa chcú začleniť do našej OAPK rodiny.

          Mnohí sa nesprávne domnievajú, že sviatok Halloween pochádza z Ameriky. Pravdou však je, že už keltské obyvateľstvo na Britských ostrovoch oslavovalo sviatok, počas ktorého sa stierali rozdiely medzi svetom živých a mŕtvych. Išlo o večer pred významným sviatkom Samhain. V našej krajine sa skôr udomácnil Sviatok všetkých svätých, ktorý slávimi 1. novembra.

          Ďakujeme Školskému parlamentu za organizáciu akcie a tešíme sa na tie ďalšie.

           

    • 24okt
        • Filmový festival Ekotopfilm

          Vo štvrtok 19. októbra 2023 sa naši prváci zúčastnili filmového festivalu Ekotopfilm - Envirofilm 2023 v Pezinskom kultúrnom centre.  

          Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. 

    • 20okt
        • Slávnostná akadémia k 30. výročiu

          Obchodná akadémia na Myslenickej ulici v Pezinku oslávila 30. výročie slávnostnou akadémiou. Počas nej za prítomnosti zriaďovateľa, primátora mesta Pezinok, rodičov, žiakov, absolventov i partnerov školy boli ocenení viacerí bývalí i súčasní zamestnanci za obetavú pedagogickú a riadiacu činnosť. Na prítomných čakal aj kultúrny program, ktorý vytvorili absolventi i súčasní žiaci a predviedli tak svoje schopnosti a talent. 

          Mesto Pezinok ocenilo zakladateľa a prvého riaditeľa školy  

          Mesiace príprav 30. výročia založenia Obchodnej akadémie v Pezinku vyvrcholili 11. októbra 2023 v Pezinskom kultúrnom centre. Tohto pre školu významného momentu sa zúčastnili aj zástupcovia zriaďovateľa školy, a to vrátane Mgr. Jany Zápalovej, riaditeľky odboru školstva, mládeže a športu Bratislavského samosprávneho kraja. Na podujatí bol prítomný aj JUDr. Roman Mács, primátor mesta Pezinok, ktorý zároveň odovzdal ocenenie zakladateľovi a prvému riaditeľovi školy PaedDr. Františkovi Hotovému (in memoriam). Prevzala ho sestra a bývalá pedagogička Obchodnej akadémie v Pezinku Ing. Oľga Trstenská.   

          Riaditeľka školy ocenila bývalých i súčasných zamestnancov  

          Primátor mesta Pezinok ocenil, že sa „obchodka“ stala za 30 rokov centrom komunity, ktorá združuje talentovaných mladých ľudí, ktorí vedú zanietení a inšpiratívni pedagógovia. Im, ale aj všetkým ďalším ľuďom, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k budovaniu a šíreniu dobrého mena školy, vyjadrila riaditeľka školy vďaku a úctu. Viacerým z nich, ktorí podstatnú časť svojej profesionálnej kariéry strávili práve na Obchodnej akadémii v Pezinku, odovzdala ocenenia. Prevzali si ich Ing. Daniel Zoch, bývalý riaditeľ školy, Ing. Ida Elečková, bývalá zástupkyňa riaditeľa školy, Mgr. Tibor Urland, bývalý zástupca riaditeľa školy, Ing. Dana Navarová, súčasná zástupkyňa riaditeľky školy, ale aj PaedDr. Janka Pisarčíková, ktorá na škole pôsobí od jej založenia.   

           

          Začiatky boli náročné  

          Ako zaznelo aj počas slávnostnej akadémie, prvé roky fungovania neboli vôbec jednoduché. Okrem zabezpečenia odbornosti vyučovania bolo potrebné vyriešiť najmä priestorový problém. Podarilo sa to až v roku 1996, keď škola začala sídliť na Myslenickej ulici. Zlomovým momentom v histórii školy bol aj rok 2004. Práve preto, aby sa škola odlíšila od iných obchodných akadémií, zaviedla odbor manažment regionálneho cestovného ruchu ako jedna z prvých na Slovensku. Dodnes teda na škole fungujú dva študijné odbory a o ich atraktivite svedčí zvyšujúci sa počet žiakov.    

           

          Významných momentov v histórii školy bolo mnoho

          Výročia sú okrem iného práve na to, aby sme sa obzreli do minulosti, spomenuli si na významné úspechy, poučili sa z chýb a na základe skúseností nastavovali ciele do budúcnosti. Práve spomínaná slávnostná akadémia bola príležitosťou pripomenúť si, čo všetko formovalo Obchodnú akadémiu v Pezinku. Kultúrnym programom i slávnostnou atmosférou škola vytvorila dôstojný priestor na stretnutie všetkých, ktorí boli alebo sú akýmkoľvek spôsobom spojení s touto školou a chceli si pripomenúť, že v malokarpatskom regióne pôsobí rešpektovaná stredná odborná škola, ktorá je miestom formujúcim mladých ľudí naštartovaných do života. 

           

          Za fotografovanie celej slávnostnej akadémie ďakujeme nášmu žiakovi Martinovi Suchanovi (2.B).

          Rovnako ďakujeme všetkým, ktorí mediálne pokryli toto pre školu dôležité podujatie.

          Ďalšie fotografie zo slávnostnej akadémie nájdete po kliknutí na odkaz nižšie.

          Mgr. Martin Anderko

    • 17okt
        • Dobrovoľníctvo tretiakov

          Vo štvrtok 12. 10. 2023 sa Michaela Feriková, Lucia Horaisová a Martin David Kocian (3.B) zúčastnili ako dobrovoľníci na projekte "Pomáhame potravinami", ktorý v spolupráci s Kauflandom organizuje Slovenský Červený kríž.

          Ich úlohou bolo oslovovať ľudí, aby darovali nejaké zakúpené potraviny do zbierky. Tie následne dostanú najmä mnohopočetné rodiny s deťmi, sociálne slabší občania, seniori, núdzni.

          Aj takto vedieme našich žiakov k dobrovoľníctvu, ktoré je zamerané na pomoc iným.

    • 16okt
        • Deň župných škôl 2023

          Naši žiaci a učitelia sa zúčastnili už 12. ročníka Dňa župných škôl - podujatia, ktoré pripravuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so školami v zriaďovateľskej pôsobnosti, aby mohli prezentovať svoju ponuku štúdia i mimoškolských aktivít.

          Akcia v nákupnom centre Bory Mall je príležitosťou pre všetkých deviatakov, ktorí si vyberajú strednú školu a premýšľajú nad tým, kde strávia najbližšie roky a získajú stredoškolské vzdelanie. Vytvára priestor na to, aby sa dozvedeli o školách všetko, čo ich zaujíma, a to priamo od učiteľov a žiakov z danej školy.

          Tohto ročníka sa za našu školu zúčastnili tretiaci Emma Hollanová, Samuel Stanko, Adriana Morávková, Lenka Poláková a Tamara Somorovská, ktorá vystúpila aj s hip-hopovým tancom. Za učiteľov našu školu reprezentovali RNDr. Marta Kubíčková, Mgr. Monika Nemcová, Ing. Ľudmila Holigánová, Ing. Beáta Hubinská a v neposlednom rade aj pani riaditeľka Ing. Natália Krejčiová.

          Pre deviatakov už teraz pripravujeme Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 21. novembra 2023 priamo v priestoroch našej školy.

    • 13okt